Broadmoor Avenue Residence

2009 GOHBA "Green" Home Award Winner
Ottawa, ON

The design goals are for a contemporary and energy efficient house for two busy professionals. They wanted a house that harkens back to their Finnish family heritage and supports their current active lifestyle, but still allow them to age-in-place gracefully as their last home. A bungalow plan was developed with wide hallways and a minimum of walls. A courtyard shape provides a quiet oasis looking out onto Nordic pines. Large roof overhangs allow the outdoor enjoyment of the court, year round, especially after the daily sauna. The roof overhangs help keep the house cool in summer and creates outdoor living spaces on the front, rear and sides of the house. Skylights have been inserted into several of these large roof overhangs in order to provide brightness to the sense of enclosure.

Insulated concrete form wall construction was chosen for its superior energy efficiency, low maintenance and high sound insulation qualities. Skylights have been inserted into several of these large roof overhangs in order to provide brightness to the sense of enclosure.

The "public" spaces of the house – living room, kitchen and dining room are interconnected around the court and each other in a complex overlapping and layered effect so that each room has a unique feeling. Each room has it's own distinct shape, ceiling height and lighting level. Different feelings of enclosure, aspect and prospect are created as we move from the dramatic 1.5 storey living room to the more intimate kitchen and then to the cozy but elegant dining room. Floor-to-ceiling courtyard windows to the east and clerestory windows to the west stunningly light the living room throughout the day. Great care was taken with the room proportions so that the living room feels dramatic and embracing rather than overwhelming. A large pantry and laundry room - private - "back-of-house" spaces are tucked away behind the more public kitchen and dining rooms. Skylights have been inserted into several of these large roof overhangs in order to provide brightness to the sense of enclosure.


Photography by: William P. McElligott



The bedroom wing is also tucked away behind the living room in a "private" back-of-house wing that has views of the courtyard and the rear garden. The bedroom wing is also designed as a series of layered spaces containing an office nook, dressing area, ensuite bathroom and walk-through closet. A seamless flow allows one to move effortlessly from one space to the other through sandblasted sliding glass doors.