Quain Road

2009 GOHBA Design Award Winner
Wakefield, QC

This compact 1800 s.f. house (above grade floor area) cascades down the hill of it's rural country site, taking full advantage of southern light and views of the valley setting. A minimalist open plan makes the 900 s.f. footprint feel much larger. Foyer, dining room, kitchen and living room all have views to each other and windows with views in all 4 directions. A step down into the living room separates it from the dining room and a change from concrete coloured porcelain tile to bamboo flooring clearly marks the transition. Access to the kitchen is from either the side entry mudroom c/w walk-in pantry or the dining room on the other side. Sustainable materials figure prominently in the house with bamboo floors & cabinets, concrete countertops, hot water radiant heated floors by a geothermal heat pump, and R2000 insulation levels for the wood framed walls & roof.

The basement level footprint is larger than the ground and second floor in order to create an elevated outdoor room with access from the dining room. A shaded canopy overhang keeps the deck cool in summer. The basement houses an art studio, guest bedroom, mechanical space and home gym.

The second floor has two bedrooms and two bathrooms. A pop-out bay window creates a quiet reading nook in the Master bedroom. The wall separating the master bedroom from the walk-in closet does not touch the cathedral ceiling and so helps the room appear larger.

Photography by: William P. McElligott




The master bathroom also steals additional space by using a bay window bump-out for the luxurious soaking tub affording views in 3 directions.